Att utvecklas som jägare

Publicerad den 18 juni, 2015 av Madeleine Tjernberg DahlinInga Kommentarer ↓

Midsommar står för dörren. Värmen ser inte ut att infinna sig än på ett tag. Tråkigt för alla sommarlovslediga barn men positivt för hundarna då deras träning kan genomföras utan problem. När man är ute och cyklar, springer eller bara strosar runt hinner man tänka mycket. Jag har funderat en del på hur det är att vara kvinna och jägare. Vad har format mig som jägare? Har jag blivit annorlunda behandlad på grund av att jag är tjej?

Jag har vid ett antal tillfällen mött män som har hånat och nervärderat mig som jägare på grund av att jag är tjej. Dessa tillfällen går, som tur är, att räkna på handens fem fingrar. Jakten är en sysselsättning där kvinnor och män kan delta på lika villkor, variation och mångfald berikar.

Vad har då format mig som jägare? Jag har sedan dag ett fått fullt förtroende och aldrig fått min duglighet ifrågasatt. Ett helt naturligt förhållningssätt i ett lag kan man tycka, men det är inte en självklarhet. Jag har fått utföra alla sysslor utan att någon, som kan bättre, kommit och tagit över. Jag har fått böka med släpvagnar, tornbyggen, älgdragare, urtagningar och allt vad det kan vara. När jag bett om hjälp har den alltid funnits där. Jag tror att det är det bästa sättet att lära sig; att få prova, göra misstag, samla erfarenheter, vara omgiven av trygga och hjälpande händer och tillslut besitter man kunskapen. En tillåtande och öppen attityd är guld värd! Det har haft stor betydelse för mig och min utveckling som jägare. Från att jag med bultande hjärta satt på mitt första pass för 14 år sedan till att nu fått förtroendet att under nästa höst axla rollen som jaktledare. Det blir en ny utmaning som jag tar mig an med spänning och tillförsikt.

img_2980

anders
Alf och Anders  har lärt mig väldigt mycket vad gäller jakt   

Jag önskar alla nya jägare den ”inskolning” i jakten som jag har fått!

Såhär inför semestertider passar jag på att dela två boktips; Yamal och Storälgen och Yamal och Björnjakten av Sven Simonson. Skrattade så tårarna rann när jag läste dessa böcker. Väldigt underhållande och lättsam läsning
7d71e39c8b0ba379c824510016bc273b yamal

Glad midsommar!

Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s