Dagbok första älgjaktveckan

Publicerad den 16 september, 2015 av Madeleine Tjernberg DahlinInga Kommentarer ↓

Måndag 7/9
Klockan ringer kl. 04.30, trött som tusan. Surströmmingskalaset i lördags känns fortfarande av, dålig uppladdning. Samling kl. 05.00. De jaktkamrater som inte sovit i stugan rullar in. Morgonens jakt planeras och passen lottas ut. Två hundar ska släppas, jag och Abbe är ett av hundekipagen.

1

Abbe är ivrig att få komma iväg. Gör en liten krok runt mig och försvinner sedan norrut, ser ut att fått tag på ett nattspår, går över på grannmarken och det blir upptag. Bär iväg österut, inga tecken på att det ska bli stopp. Sitter kvar på platsen där jag släppt tills vi bryter. Får åka och hämta Abbe x antal km från vårt område. Ett obs av en passkytt, okänd älg. Det var första släppet det!

Vi samlar ihop oss och äter pyttipanna till lunch, gott!

Nästa område är det 2:ans hund Zack och hans yngre förmåga Casper som ska göra jobbet. Zack får ganska snart tag på älg och 1:an får skjuta en kviga, årets första älg i backen. Casper strular på och blir tillslut kvar vid en å som han inte tar sig över. Springer ner och kopplar upp honom.

2:ans kommentar till 15 angående hunden:
”- Hon skulle ha dränkt hunn!
– Är inte det lite väl drastiskt?
– Jamen jag menar tvättat av han i ån
– Jaha…”
Ibland låter det värre än vad det är

Går en sväng med unghunden Taiga på eftermiddagen, hon gör korta turer, stöter en tjäder. Kopplar upp och går hem.

Tisdag 8/9
Elverket brummar igång det är dags att kliva upp. Piggare idag! Jagar om området från igår morse, inget skjutet. Obs av två passkyttar.

Nytt område. Drar ett ok pass. 15 går med Abbe och 8:an med Zack. Båda hundarna får upp ganska omgående. Zack går ut mot generalpasset där 2:an sitter, han fäller en pinntjur. Abbe är på väg i samma stråk men det vinklar och går ut mot mig och passet bredvid. 1:an ropar på radion att 3:an ska passa upp! Är beredd, kollar vänster, kollar högre, vänster igen och långt där borta i kurvan ser jag ryggen på en okänd älg som smiter ut med Abbe bakom.

4Fikapaus i solen

Onsdag 9/9
Dålig dag, inte ett enda obs. Det roligaste med dagen var jaktledare 1:ans förklaring till en av de nyare jägarna om hur han skulle ta sig till passet.

”-Du sväng där vägen svänger…” (hur gör man annars?!)

1:ans förklaringar på hur skogen och passen ser ut är mycket roande att lyssna på!

Går med Taiga en sväng på eftermiddagen. Går upp på berget vid stugan. Släpper, Taiga drar

iväg

österut ca 1km, vänder och kommer samma spår tillbaka. Jag kliver upp och går några meter och får ögonen på en färsk björnskit. Var det björnspår hon sprang i? Vet inte. Går en bit längre upp på berget men Taiga verkar trött och gör inta många knop. Vänder neråt igen, tar med lite björnskit till spillningsinventeringen.

img_4975

Torsdag 10/9
Flyttar norrut på skogen. Jag går med Abbe på morgonen. Han är het i kopplet och jag anar att vi har älgar nära oss. Släpper och det bär iväg. Upptag! Det går norrut mot passkedjan. Jag går efter. Pang, ett skott hörs och 18 ropar att han skjutit på en kalv. Abbe var en liten bit bakom. Strular mig igenom ett område med en hel massa vindfällen, gör en riktig praktvurpa men räddar bössan. Kommer fram till 18 och vi undersöker skottplatsen. Inga tecken på träff. Abbe har fortsatt och är långt in på grannmarken. Tar dit en ny hund och spårar men hittar inga avvikelser. Avskriver efter noga övervägande ärendet som en ren bom. 18 är less.

Tar nya tag och jagar av området längst i norr, även kallat skafferiet. Casper går tidigt ut ur området med älg. Upptag på Zack som går förbi 17 med en tjur. Förbud på tjurar över 10-taggar. 17 räknar febrilt taggarna och kommer fram till fyra på varje sida, men då är det försent. Älgen går på nästa passkytt som inte får skottchans men meddelar att 15 ska se upp. 15 skjuter och älgen blir kvar. 10-taggar, 17 missade två små spröt som pekade neråt när han räknade. Litet utlägg på hornet.

img_4982
10-taggare

19 som varit för sig själv på morgonen ansluter till passkedjan. Han flyttar om några bilar som står tokigt till, lyckas få på larmet på en av dem. En stund senare kommer en kviga ut och 19 har skjutit sin femte älg

Glada i hågen åker vi till slakteriet och tar rätt på dagens byten. 9:an slinter med kniven och skär sig i höger pekfinger, åker till sjukstugan och syr ihop det.

På kvällen har vi filéafton och mår gott!

img_5025

Fredag 11/9
Något slitna jägare denna dag. Senarelagd start på dagen. Jag går för mig själv med Taiga som strular på med allt möjligt, gör några lite längre sökturer. Funderar starkt på att lägga mig i mossan och sova en stund men gör det inte. Gäller att vara på hugget

2:an skjuter en liten kalv, ren bondtur att han råkade vara på rätt plats i rätt stund. Hans hund är ute på sök och 1:ans hund kommer med ko och kalv precis på 2:an. Han är i alla fall mycket nöjd och ser inte alls någon tur utan snarare skicklighet i att han befanns sig just där.

Avslutar dagen och gör tidig kväll.

Lördag 12/9
Ny dag, nya möjligheter. Abbe och Casper släpps på morgonen. Abbe startar med att springa raka vägen till platsen med slaktrester. Står länge och väntar, han må väl komma snart! Lessnar tillslut och börjar traska mot honom. Han känner kanske på sig det och sticker åt ett annat håll. Kommer tillbaka efter en stund och vi börjar röra oss framåt. Fastnar i en massa vindfällen igen, irriterad! Abbe söker dåligt och är slö. 2:an rapporterar att Casper skäller stånd, han börjar gå på men det går lös, rör sig mot passkedjan. 6:an rapporterar att hunden passerat men utan älg, det går en stund. 18 rapporterar att en räv passerat i full fart och strax därefter hunden…. 6:an berättar att även hon hade sett räven innan hunden passerade. Inte bara vi som blir lite trötta i huvudet ibland  2:an svär.

Abbe får äntligen tag på älg. Går norrut mot 18. Jag vänder också norrut. 18 rapporterar att han skjutit på en kalv. Ser i pejlen att Abbe fortsätter. Går ner mot 18, när jag nästan är framme har Abbe vänt och är påväg mot mig. Det går sakta. Går mot honom och hör han skälla. Står tokigt till i tät skog så jag vinklar ut mot ett hygge och där ser jag ko och kalv kliva fram. Skjuter kalven. Rapporterar till 18 att jag skjutit kalven och får då klart för mig att det var ko med två kalvar som passerat honom. Miss i kommunikationen! Tar ur älgen och undersöker sedan tillsammans med 18 hans skottplats. Tar in en fräsch hund och släpper på spåret. Upptag ganska omgående, 2:an och jag går parallellt mot det och sitter båda uppe i en brink med älg och hund nedanför. Lägger an, siktar, Pang! 2:an hann före. Älgen blir kvar och eftersöket är avslutat.

19   20

Söndag 13/9
Denna dag hände det inte mycket, två obs var det vi fick ihop. Jag och sonen gick en tur med Taiga som gör bättre och bättre sökturer. Packar ihop och åker hem.

img_5069
Alfred håller koll.

Avlutar veckan med en sväng till akuten med en skärskada i vänster pekfinger, som jag lyckades åstadkomma när jag skulle visa dottern hur man flår.” –Passa fingrarna” och sen slant jag… En ihoplappad sena och skena på fingret i 3-4 veckor blev resultatet av det, klantskalle!

img_5082

Nu vilar vi några dagar innan vi tar nya tag.

Madde

2 reaktioner på ”Dagbok första älgjaktveckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s