Björnhundstest och sommarträning

Publicerad den 24 juli, 2016 av Madeleine Tjernberg DahlinInga Kommentarer ↓

Härliga tider med sommar, semester och förberedelser inför hösten. I skrivandets stund sitter jag på en altan i Sälen och har precis genomfört första etappen på årets O-ringen. Nöjd med dagen, nu gäller det att hålla ihop de resterande fyra etapperna

Jag tränar en hel del och försöker att ta med hundarna så ofta som möjligt. För det mesta blir det löpning och jag håller mig till stor del till stigar och obanad terräng. Kan vara lite bökigt ibland när det blir tätt eller mycket vindfällen, hundarna kryper under och jag hoppar över och där står man med linan runt stammen och ska försöka trassla tillbaka hundarna. Kan bli några ramsor ibland men för det mesta går det bra. Hundarna lär sig snabbt att hålla koll och följa den väg jag väljer när det blir trångt och snårigt. Mycket bra träning är det helt klart  När sommaren visar sig från sin bästa sida och solen steker kan simträning vara ett bra alternativ. Jag köpte en flytväst till hundarna och har simtränat med dem varma dagar. Gråhundar är väl inte kända för att vara några vattendjur direkt och de flesta gör det dom kan för att undvika att bli blöta, så även mina hundar. Abbe var inte överförtjust över att bli lyft i sjön och första simturen blev en kamp. Man kan säga att han inte planade ut riktigt!  Därefter har simturerna gått bättre och bättre och han har lugnat ner sig betydligt även om simning inte är hans favoritsysselsättning. Taiga är betydligt coolare i vattnet och simmar utan problem.

img_6899
Abbe kämpar!

img_6894Brorsans Hälleforsare har också fått sig några simturer.

För några dagar sedan var jag till Junsele med Taiga. Min jägarvän Tina hade bokat upp sex platser hos björnhundstestarna och jag hade turen att få nyttja en av dessa platser. Jag har inte haft några ambitioner att jaga björn med Taiga men det är såklart väldigt intressant att få en bild över hur hundarna reagerar på björn. Testet gick över förväntan. Taiga började lugnt och iakttog björn de tre första minuterna sedan började hon skalla och jobbade sig successivt in i avstånd och intensitet. Mot slutet jobbar hon riktigt bra, poängen räckte inte till att bli godkänd men med domarutlåtandet ”ung och lovande” är matte jättenöjd. Mig veterligen var det hennes första björnkontakt och med tanke på det och hennes ålder gjorde hon det riktigt bra.

img_6990Taiga in action!

img_6983Alva tyckte det var spännande att följa med på björnhundstest.

Jag kanske får ta och omvärdera det där om vilket eller vilka viltslag vi ska jaga. Tänk vilken dröm att få fälla en björn på stånd för egen hund! Jag får drömma mig bort ett tag så får vi se vad framtiden har att bjuda.

Extra bonus med Junseleresan var att få träffa Tina och stifta bekantskap med övriga hundägare på plats. Alltid lika roligt att träffa likasinnade

Några vändor till skjutbanan har hunnits med och fler ska det bli innan jakten startar. Roligt och viktigt med övningskytte!

img_6922Övning!

img_6909Syster Marie övar på björnfiguren.

Simma lugnt!

Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s