Våraktiviteter

Publicerad den 16 maj, 2016 av Madeleine Tjernberg DahlinInga Kommentarer ↓

Vintern avslutades i stugan i Borgafjäll. Härligt väder, underhållande skotertävling i Klimpfjäll, rolig skoterkörning, trevligt sällskap och god mat och dryck. Blir inte mycket bättre en vårvinterhelg.

img_6415
När man ska öva på att skråa å det bär iväg är det bra med en hjälpsam bror

Lite bäverjakt har hunnits med i vår med betoning på lite. Två jakttillfällen har jag lyckats få till, första svängen var mer lyckad än den andra.

En fin vårkväll tog jag med sonen ner till sjön för att ta revansch från föregående år, då jag i hans sällskap ”sköt” på en bäver utan att ha kommit ihåg att skjuta i patron i loppet! Resultatet blev att bävern med ett rejält plask dök och sonen med ett hånflin konstaterade att det ”klickade”! Denna gång flöt jakten på betydligt bättre. Redan på väg fram mot hyddan kunde jag i kikaren se att det satt en bäver strax utanför. Vi smög försiktigt försiktigt fram så långt vi vågade och bävern hann försvinna ett kort stund. När den åter dök upp vid hyddan fick jag ett fint läge och saken var klar. En glad son och en glad mamma kunde nöjda bege sig hemåt efter en lyckad jakt.

img_6337
Nöjda jägare!

Rättvist ska det ju vara så nästa gång följde dottern med. Lite övertalning krävdes från min sida, hon var inte lika begeistrad att hänga med som sonen men mamman ville ju ha sällskap  Denna kväll lyste bävrarna med sin frånvaro och vi fick gå hem tomhänta.

Hade tänkt hinna komma ut några fler kvällar men tiden räcker helt enkelt inte till. Mycket orientering av olika slag står på schemat så här på våren. Att vara ungdomsledare och samtidigt själv försöka hitta orienteringsformen inför sommarens stora mål O-ringen i Sälen, innebär att de flesta kvällar är bokade. Roligt som tusan det med och en bra grund inför kommande jaktsäsong

Min första insats som jaktledare har nyligen avverkats. Jaktmöte i helgen och genomgång av den gångna säsongens älgjakt samt upplägg inför den kommande, och allt där runtomkring. Tror jag fick godkänt av gubbarna, killarna och tjejerna  Hösten kommer, i och med jaktledarskapet, att bjuda på nya utmaningar. Känner mig stolt över att ha fått förtroendet av laget och ska göra mitt bästa för att förvalta det.

4
Delar av jaktlaget en eftermiddag i september 2015

En nyhet på våra marker och ett superbra initiativ av grabbarna som tagit det, är att det planeras för björnjakt här i krokarna. I mitt närområde har inte björnjakt varit en självklarhet och björntillgången har väl inte heller varit så stor. Men med åren så har björnobsen ökat och känslan är att vi har fått mer björn på markerna. En aktiv jakt på dessa känns som ett självklart steg och det ska bli spännande att se vad jakten resulterar i.

img_6383 img_6377
Jag och Alfred ute på björnspaning.

Lite viltvård har hunnits med i form av utsättning av saltstenar. Ett bra tillfälle att ta med nya jägare ut på markerna för att de ska få sig en bild av skogen och alla de omtalade platser som hundförarna och ”gammuvarna” i laget pratar om.

img_6450

Finns många hejiga namn som beskriver pass eller andra platser på skogen. Att särskilja på passet ”tallen” och ”tallarna” är för vissa en självklarhet medan det kan upplevas som mycket förvirrande för andra. Eller passet ”myrstacken” som visar sig vara en sten när man kommer på plats eftersom myrstacken egentligen är ett annat pass. Eller att få beskrivningen:
-Du ska gå förbi tallen (som står bland en massa andra tallar), sen får du ett hak i sydost, där ligger det ett vindfälle men där ska du inte gå utan följ tången i norr mot ”sjukälgen” och förbi kavelbron (som låg där för 40 år sen)… osv. Ni kanske känner igen er. Många skratt och mycket förvirring kan dessa välvilliga beskrivningar av skogen leda till

Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s