Älgjakten är igång igen!

Älgjaktens första vecka är avklarad och har bjudit på en hel del olika upplevelser. Premiärmorgonen var speciell. Mittmedia sände live från älgjaktspremiären och följde några jaktlag i Västernorrland, Jämtland och Dalarna. Vi var ett av jaktlagen som följdes och jag hade med mig reportern Jessica i skogen. Förutom Jessica hade jag ytterligare två följeslagare i form av fotografen Laura och hennes dotter. Laura jobbar med ett projekt om svenska matkultur och där vill hon få med älgjakten och viltköttet.

Samling kl. 05.00 och de medlemmar i laget som inte sovit i jaktstugan rullar in. Jakt-PM gås igenom och passen lottas. I och med att jag hade följeslagare med fick jag snällt sitta på pass första dagen och var hänvisad till den enda plats i området vi jagade som hade 4G-täckning. Ett pass som vi normalt inte använder och som numer går under benämningen ”media-passet”.

img_7275
Jessica

img_7280
Laura

Vi kånkade ut all utrustning på passet och slog oss ner, jag hade liten eller snarare ingen förhoppning om att vi skulle få någon älg i pass. Vi gjorde några inslag i mittmedias sändning och däremellan hanns en intervju med i P1:s morgonprogram, där sjukdomen CWD togs upp. Viktigt att vi är uppmärksamma om vi ser något avvikande beteende hos vilda hjortdjur, den där sjukdomen är inte trevlig!

Intervjun hittar ni här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6509942

Vi hade det riktigt trevligt på ”media-passet” som är väldigt naturskönt om inte annat. Hundarna fick så småningom upp älg och plötsligt viskar Laura ”-Nu kommer det en!” Mycket riktigt, genom tallskogen och ut på myren intill kommer en älgko lunkandes. Jag gör en liten förflyttning och letar febrilt efter kalven. En av hundförarna hade tidigare sett ko med kalv som hunden tagit upp. Ingen kalv syns till och jag släpper förbi kon. Lite spänning i live-sändningen fick vi till i alla fall 🙂

http://www.st.nu/vasternorrland/dramatik-i-sandningen-algko-travar-in-i-bild-och-jagare-gor-sig-redo

http://www.st.nu/vasternorrland/jagaren-om-beslutet-att-inte-skjuta-hunden-har-varit-pa-en-ko-med-kalv

Mycket media första dagen och jag tänker som så; har jag chansen att visa upp jakten på ett positivt och förtroendeingivande sätt kan det vara värt att ta sig tid till det. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi förmedlar en seriös och ansvarsfull bild av jakten och jägarkåren. Särskilt i dessa tider då många inte har någon naturlig koppling eller relation till skogen och jakten.

img_7284Foto: Laura Leyshon

img_7283
Foto: Laura Leyshon

Resten av veckan flöt på riktigt bra. 9 älgar, 6 vuxna och 3 kalvar, har vi lyckats fälla och känslan är att vi har rätt bra med älg. Hundarna har inte gjort några riktiga kanonjobb men kämpat på, tror att de haft det rätt svårt då det har varit väldigt torrt och varmt.

img_7287
Jaktkompisen Micke fick skjuta sin första älg och blev samtidigt medlem i halvmåneklubben 😉

img_7286
Micke och hundförare Anders med jämten Nero

img_7338 Kommande generations jägare har också varit med. Alltid lika roligt när barnen och deras kompisar vill hänga på!

Veckans höjdpunkt var att få fälla första älgen för min unghund Taiga. Ibland ska man ha lite tur 🙂 Taiga tog upp älg, skallade en kort stund och sedan kommer en liten pinntjur rätt på mig med Taiga i hasorna. Jag tog min chans och klippte till. Inget jättejobb och inget ståndskall men jag är ändå glad över att få skjuta för henne. Jag var väldigt restriktiv hela förra hösten och jagade nästan uteslutande själv med henne, utan passkyttar. I år har jag släppt lite på restriktionerna, tror det kan gynna hennes utveckling.

img_7297
Taiga med älg och nöjd matte 🙂

Nu ångar vi på resten av hösten!

Skitjakt på er alla därute!

Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s