Älgjakt för nya jägare

Förra helgen arrangerade Jägareförbundet Indal-Liden, tillsammans med oss i Hullsjön-Västanbäck jaktlag, älgjakt för nya jägare.

Hullsjön-Västanbäcks jaktlag tillsammans med gästande nya jägare.

Samling skedde i Västanbäck på lördagseftermiddagen. De nya jägarna trillade in en efter en och installerade sig i stugan. Därefter gick vi igenom jakt-PM, säker vapenhantering och information inför söndagens jakt.

Genomgång inför söndagens jakt.

Lördagskvällen kröntes med en fantastisk middag tillagad av Jonas Engman och trevlig samvaro. Det var ett gäng förväntansfulla och lite pirriga jägare som senare kröp till kojs.

Jonas förbereder förrätten.

Varmrätten 🙂

På söndagsmorgonen anslöt ordinarie medlemmar i jaktlaget. Ordinarie lag och de nya jägarna delades in i två grupper, grupp syd med mig som jaktledare hade lagets södra jaktområde till förfogande och grupp nord, med jaktledare Anders, jagade på den norra delen.

Passen lottades och hundarna släpptes. Efter en inte allt för lång väntan hördes skott eka och nya jägaren Emil rapporterade att han fällt en tjur, grattis hälsningarna haglade. Ytterligare några rapporter om älgobservationer trillade in på radion.

Emil med sin fällda tjur.

Jag och jämten Skott hade nya jägaren Jakob som följeslagare på morgonen. Efter en stunds väntan kommer upptaget och jag ser i pejlen att det går i riktning rakt mot oss där vi står vid en hyggeskant. Jag säger till Jakob att kolla så att han ser ordentligt i siktet då det var rejält blött i skogen. En kviga blir synlig och vinklar upp bredsidan. ”Ok att skjuta” viskar jag till Jakob och han släpper skottet. Ingen nämnvärd reaktion på älgen som travar uppöver så jag uppmanar att skjuta ett skott till. Älgen tecknar rejält och försvinner in i skogen. Hunden stannar till strax innanför där vi sett älgen försvinna. Vi går fram och konstaterar att älgen ligger och Jakob har skjutit sin första älg. Jaktlyckan gick inte att ta miste på! Otroligt roligt att få vara med när en ny jägare fäller sin första älg 🙂

Jakob tillsammans med Skott vid sin allra första älg.

Efter stök med älgen går vi vidare in i såten och släpper Skott på nytt. Ytterligare ett upptag kommer men den älgen lyckas slingra sig förbi passkedjan och ut ur området.

Vi bryter morgonens jakt och tar, tillsammans med de nya jägarna i grupp syd, ur Emils älg. En viktig kunskap att ha som jägare och som det behövs lite träning för att behärska. Älgdragaren ”Manicken” fick jobba hårt för att transportera fram de fällda älgarna och bidrog till ett och annat skrattanfall.

”Manicken” fick slita.

Med älgarna ute ur skogen samlades hela gänget för lunch som Jonas tillagade över öppen eld. Återigen fantastiskt gott!

Lunchpaus.

Eftermiddagen bjöd på mer jakt och hundskall men inga ytterligare älgar fälldes.

Det var ett nöjt gäng nya jägare som packade ihop och drog sig hemåt med nya erfarenheter i bagaget.

Det gästande gänget nya jägare.

Jag kan konstatera att jag tillhör ett fantastiskt jaktlag som är otroligt öppna och samarbetsvilliga. Stort Tack för att ni ställde upp och tog hand om våra gäster på ett utomordentligt sätt.

Glädje och gemenskap får sammanfatta detta lyckade arrangemang!

Madde

2 reaktioner på ”Älgjakt för nya jägare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s