#metoo

Hashtaggen #metoo är högaktuell och man kan på sociala medier läsa massvis av historier där kvinnor berättar om övergrepp och/eller sexuella trakasserier de blivit utsatta för. Nedslående läsning men positivt att problemet kommer fram i ljuset! Förhoppningsvis bidrar det till att öppna ögon och till förbättring.

Själv har jag aldrig fysiskt blivit utsatt för något men en händelse som jag direkt kom att tänka på är denna;

Jag tror året var 2006. Jag hade dragit ihop en jakt enbart för tjejer. Några av oss testade att vi hörde varandra i radioapparaterna. Plötsligt kommer en mansröst in på radion och säger med hotfull stämma: ”Håll käften. Småfittor ska inte vara i skogen!”.

Vad gör man? Vad säger man? Chockad. Mållös. Under dagen kom ytterligare några kommentarer från samma stämma, uttalandena var allt annat än trevliga.

Jag tog kontakt med min far och vi åkte tillsammans och konfronterade jaktledaren i det jaktlag kommentarerna kommit ifrån. Jaktledaren förnekade att han hört något och sade sig inte ha en aning om vem som kunde ha gjort uttalandena. Besviken och förödmjukad gick jag därifrån. Det är klart att han visste!

Typerna som håller idioterna om ryggen, förminskar, förnekar, tiger gör mig nästan mest förbannad! Hur svårt ska det vara att stå rak i ryggen och göra rätt?

Det jag här berättar är inga sexuella trakasserier eller något övergrepp. Eller någon form av övergrepp är det kanske, verbalt övergrepp? Det är i alla fall ett skrämmande synsätt på kvinnor. En obehaglig upplevelse och jag kände en tid efter detta en väldig olust att jaga i närheten av denna mark.

Jag tror att vår viktigaste uppgift är att uppfostra våra pojkar till empatiska, ödmjuka killar som inte skulle drömma om att behandla en tjej illa och som vet att ett nej är ett NEJ.

Respekt!

Madde

PS. Läs gärna inlägget ”Störst går först” också DS.
https://blandalgarochskog.com/2017/03/15/storst-gar-forst/

7 reaktioner på ”#metoo

 1. #metoo
  Jag beklagar verkligen denna händelse. Jag var själv medlem i det jaktlaget som detta utspel kom ifrån när detta hände, jag är även kvinna och kände mej oerhört nervärderad efter detta. Jag fick trots det samma straff som alla andra i jaktlaget fick. Nämligen bli av med arrendet.
  Så jag säger #metoo
  Mvh Marie

  Gilla

  • Hej Marie och tack för din kommentar 🙂
   Jag förstår att det måste ha känts väldigt olustigt för dig. Det jag tycker är nästan mest tråkigt är när de som finns runt omkring, som ser eller hör ett oacceptabelt beteende, inte kliver fram och tydligt markerar att det inte är ok. Jag vet inte om det bara var denna händelse som låg bakom att arrendet drogs in, hursomhelst är det olyckligt att det drabbade oskyldiga.
   Skitjakt på dig!
   Madde

   Gilla

 2. Jag beklagar verkligen din upplevelse och jag lider med de övriga personerna i hans jaktlag som blev drabbade av denna persons vidriga utspel. Men precis som du säger så fördömer jag mänkräk som skyddar andra mänkräk. En enda person borde tagit sitt ansvar och gjort vad som krävts för att utesluta personen i fråga.
  Jag har i många år jobbat i en väldigt mansdominerad och konservativ bransch och har måsta haft extremt mycket skinn på näsan för att orka och lyckas ta plats och ta mig framåt. Som kvinna har jag fått slagits med fördomar varje dag och som kvinna som är gift med en annan kvinna fåt slagits med ännu fler fördomar. Att sen försöka ta plats i jaktens värld utan personliga kontakter tycker jag är lite samma sak. Det är svårt och en får slåss mot fördomar. Jag har stött på åtskilliga jaktlag med enbart män som inte tycker att kvinnor hör hemma i skogen och jaktens värld. Så står en där med sin nya jägarexamen utan en endaste chans att få en plats i ett jaktlag. Oerhört trist och ledsamt tycker jag!

  Gilla

  • Hej Sara!
   Ja, en väldigt tråkig och onödig upplevelse för alla inblandande.
   Starkt jobbat av dig att du slagit dig fram trots alla fördomar men väldigt tråkigt att det ska behöva vara så, att man ska behöva ”slå” sig fram…
   Jag upplever ändå att det inom jakten har blivit mycket mer jämlikt och att det numer sällan höjs på ögonbrynen att man är kvinna och jägare. Men visst finns fördomar kvar på sina håll, tråkigt att det är dom du har stött på! Förstår att det är tufft att ta sig in i ett lag utan personliga kontakter.
   Önskar dig all lycka och att du finner ett lag med öppet sinnelag 🙂
   Madde

   Gilla

 3. Tack för din omtanke.
  Tänker bara att de stora skogsblagen som äger skogen ändå måste sätta stopp för att såna där lag med sån inställning att få jaga på deras mark.

  Gilla

  • 🙂
   Ja absolut. Min känsla är att skogsbolagen försöker men att det är svårt att ha koll på hur varje enskilt lag fungerar och vilka värderingar som florerar. Mycket som sker i jaktlagen,positivt och negativt, kommer inte alltid de stora markägarna till känna. Jag vet att SCA gör en hel del förändringar i lag som de anser fungerar dåligt men som sagt de är säkerligen inte medvetna om allt och värderingar och taskig attityd är tyvärr väldigt svårt att komma åt utan direkt insyn. Jag hoppas att det framåt sett inte ska behövas att någon pekar med hela handen om hur man beter sig och vad som är ok eller ej, det ska vara en självklarhet att behandla alla schysst!
   // Madde

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s