Presentation

Mitt namn är Madeleine Tjernberg och jag bor i byn Bjärme, väster om Sundsvall.

Mitt jaktintresse började gro när jag som barn följde med min pappa på älgjakt. De första åren sporadiskt men ju äldre jag blev desto roligare tyckte jag att det var. När jag var 18 år tog jag jägarexamen och sedan dess har jag inte missat många jaktdagar. De första åren agerade jag för det mesta passkytt men ganska snart kliade det i benen och jag började gå som hundförare.

Den hund som verkligen väckte mitt intresse för löshundsjakten var min pappas gråhund Zack. Det var med honom som jag först började gå som hundförare och för honom sköt jag mina första älgar på ståndskall. Därefter var jag helt såld.

Min första egna gråhund var en tik vid namn Tossa. Med henne var inte vägen spikrak, skotträdd, dåligt sök och korta förföljanden. Jag gjorde allt jag kunde för att råda bot på hennes brister men älghund kunde jag aldrig kalla henne för.

2010 köpte jag min andra gråhund, Abbe. Han är nu på ålderns höst men har under åren bjudit på många härliga stunder i skogen. Att han varit i princip omöjlig att koppla är väl vår största svaghet, jaktlusten har det då inte varit något fel på och många älgar har han på sitt samvete.

2014 köpte jag ytterligare en gråhund, Svansångens Taiga. En hund med ett fantastiskt temperament och stor jaktlust, spårnoga och tjurig. Tack vare henne började tankarna på en valpkull gro.

2018 föddes Sättnaskogens första kull. Taiga levererade fem fina valpar, en tik och fyra hanar. Jag sparade tiken som fick namnet Billan. Hon har under sina första två jaktsäsonger presterat mycket bra och jag ser med glädje fram emot de kommande säsongerna i skogen tillsammans med henne.

Sedan 2015 är jag jaktprovsdomare och dömer ett antal löshundsprov varje säsong. Det är mycket intressant och lärorikt att följa andra hundar och deras förare.

Jag har nu jagat i 20år, varav 16år som hundförare, och ett liv utan jakt och hundar känns otänkbart. Även efter de mest jävliga jaktdagarna, när man flertalet gånger funderat på vad man håller på med, tar det inte lång stund efter hemkomst som man finner sig själv planera för nästa släpp… Vissa kallar det för galenskap, jag kallar det för passion 🙂

/ Madde