Katabergets Casper, SE22817/2010

Casper var tidig i jakt och har jagat från första släpp. Han är självständig och ger sig inte förrän han har fått upp älg, förföljandet är långt. Är det inte ståndskall i upptaget får han för det allra mesta, förr eller senare, stopp på älgen. Det har skjutits ca 80 älgar för honom, uppskattningsvis hälften på ståndskall. Casper är i mina ögon en riktigt bra älghund med 100% fokus på jakt. Han är en lugn, stabil och trevlig hund.

Att välja Casper som täckhund var till en början ingen självklarhet. Det är lätt att fastna vid tanken att gräset är grönare någon annanstans. Efter en tids funderande och många lästa provberättelser och stamtavlor senare föll valet på honom. Av proven kan man utläsa en hel del och det är ett bra verktyg att använda sig av men jag vill gärna utöver det, själv med egna ögon göra en bedömning av hunden under jakt. Casper känner jag väl och jag vet att han är en jaktmaskin.

Casper ägs av min far, Göran Tjernberg, och är ett oprövat kort vad gäller avel. Jag är jaktprovsdomare och har jagat med och dömt en hel del hundar. Trots att Casper saknar titeln ”champion” (fattas en 1:a) håller jag honom väldigt högt och bedömer honom som en av de bästa hundar jag har jagat med.

Casper jagar i huvudsak på mark (ca 4 500ha) i Medelpad, Västernorrland.

Vi bjuder på denna, allt flyter inte alltid helt perfekt 😄 Casper skäller ståndskall på fel mark. Inkallningen fungerar sådär, vet inte om jag ska beskylla husse eller Casper för det…mest troligt husse 😉

Vad man anser är en bra älghund är högst individuellt. En hund som jag anser är en jaktkanon kanske någon annan inte alls gillar och vise versa. Utifrån mina jaktmarker och vårt jaktsätt önskar jag hundar med rejält sök, långa förföljanden och självklart goda ståndegenskaper.