Rapport från skogen

Här uppdaterar jag kullens utveckling i älgskogen.

Uppdatering 2021-01-26
En höst går alldeles för fort. Kullens andra säsong kan nu summeras.

Billan har haft en fin utvecklingskurva. Fyra älgar har fällts för henne denna säsong, varav tre på gångstånd/ståndskall. Den sista älgen för säsongen är det jobb jag värderar som det bästa, jobbade jättefint med en mindre tjur som jag tillslut kunde fälla. Söker fint och systematiskt. Debut på jaktprov har vi också hunnit med, tyvärr hade vi inte turen på vår sida den dagen. Upptag i direkt anslutning till bilen och störning av småviltjägare ger inte de bästa förutsättningarna för ett lyckat prov. 41,5p blev resultatet, vi satsar på att ta nya tag kommande säsong.

Nöjda jägare

Sixten har vi kunnat se växa som jakthund från dag till dag. En lite försiktig start på säsongen men sen har han lagt in högväxeln och verkligen fattat vad det handlar om. I slutet av september fälldes en pinntjur för honom och då ramlade polletten ner ordentligt. Han lägger mycket mark under sig och är riktigt snabb i skogen. Några fina ståndskall har han bjudit oss på och han ger sig inte i första taget. Tyvärr tappade han en klo i november och blev satt på en längre tids vila så någon jaktprovsstart blev det aldrig. Det tar vi igen nästa säsong.

Sixten

Mora-Nisse har jag också fått positiva rapporter om. En fin tjur fixade han till en passkytt och ett fint ståndarbete resulterade i lyckat avslut på en ko. Björn har han också hunnit med att skälla på under hösten.

Mora-Nisse

Brink har kämpat på fint även han under säsongen. Har haft en del stolpe ut vad jag förstått och haft en förmåga att hamna på fel marker. Jaktlusten är ingen bristvara och älg har fallit för honom.

Brink med ägare Anders

Assar. Jag önskar att jag kunde skriva om Assars höst men han lämnade oss tyvärr hastigt och mycket olustigt i somras. Vi vet inte dödsorsaken, han hittades död utan någon synlig orsak. Detta var såklart mycket chockartat och oerhört ledsamt. Assar var den i kullen som presterat absolut bäst och som vi såg som kullens stjärna. Assar var en fantastisk jaktkamrat, vän och familjemedlem som lämnat oss i stor saknad. De lämnar verkligen djupa spår i oss, våra fyrbenta vänner.


Uppdatering 2020-04-07
Säsongen är slut sedan en tid tillbaka. Det blev en riktigt bra första säsong för kullen som i dagarna fyllde två år. Alla har presterat fina jobb och det har fallit en och annan älg för  gänget. Jag har satt ihop en film med det material jag samlat på mig av Assar och Billans jakter under hösten. Det mesta är filmat med telefonen och jag har ännu inte lyckats fånga en skottsekvens men filmen kanske kan förmedla lite av den enorma kärlek jag känner för hundarna och jakten. Håll tillgodo 🙂


Uppdatering 2019-11-25
Kenneljakt 19-21 nov.
Förra veckan samlades hela kullen med ägare för tre dagars jakt. Det blev lyckade dagar med mycket jakt och trevlig samvaro.

IMG_5837
Billan i väntan på släpp.
IMG_5826
En trött Brink efter många mil i skogen.
IMG_5827
Analys av dagen.
IMG_5864
Mora-Nisse med sin första älg. Stort grattis! Superkul att vi fick dela detta med Nisse, Robert och Anna-Karin!
GTGN1603
Hela gänget samlat. Inte alldeles lätt att få både hundar och folk att titta åt samma håll.

Tack för tre supertrevliga dagar! 🙂


Uppdatering; 2019-11-08

Kullen är nu 1år och 7månader.

Billan – Hullsjön/Västanbäck, Västernorrland
Billan prickade in löpet till oktober och missade tyvärr en fin del av hösten. Nu är hon på banan igen och har fått flertalet släpp. Tyvärr har upptagen inte gått hennes väg. Flera har slutat vid vattendrag som inte verkar vara hennes grej. Egentligen inget jag ogillar då Taiga, tiken, inte skyr vatten och har försatt sig i riktigt farliga situationer pga. det. Billan söker riktigt fint och spårar ihärdigt. Vi försätter att nöta på!

Assar – Hullsjön/Västanbäck, Västernorrland
Assar går från klarhet till klarhet. Ytterligare fyra älgar är nu fällda för honom, varav två på ståndskall. Nedan följer en kort film från hans senaste älgarbete, en ensam ko som klarade sig denna gång.

D902BF36-7759-4A6C-B8A7-69B621F1EB78
Kalv på ståndskall för Assar.


Sixten – Norrbäcken/Rigåsen, Västernorrland

Sixten utvecklas jättefint. Två älgar är nu fällda för honom, varav en kalv på stånd!

7BF1C241-BCBC-4F6B-B7B1-06E57E6CBE56
Sixten med sin första älg.
IMG_5717
Sixtens andra älg.


Uppdatering; 2019-10-07
Kullen är nu ca 1,5 år. 

Billan – Hullsjön/Västanbäck, Västernorrland
Enda tiken i kullen och som vi valde att själva behålla. Liten och nätt med väldigt mycket energi! Jag släppte henne några gånger i december ifjol, varav ett släpp resulterade i två timmars ståndskall. Föret var lite skarpt för att lyckas komma åt och efter flera misslyckade försök blev det sken och ett förföljande på drygt 4km.
Under september har det blivit en hel del jakt för Billan. Tre upptag har resulterat i kortare gångstånd resten har blivit sken. Att viljan att förfölja finns har hon visat och söket ska jag inte klaga på. Känslan inför resterande del av hösten är mycket positiv!

IMG_5390
Billan

Assar – Hullsjön/Västanbäck, Västernorrland
Ägs av Göran Tjernberg som även har kullens far, Katabergets Casper. Assar fick ett riktigt bra avslut på septemberjakten. Fast i upptaget och efter ca 1 timmes ståndskall fick jag äran att fälla Assars första älgar, ko och kalv. Den känslan…! Filmen nedan kanske kan förmedla den!

URMB0160
Assars första älgar.

Brink – Kälen, Västernorrland
Ägare Anders Nordlander. Brink visade fram fötterna rejält redan under förra hösten och Anders son fällde då första älgen för honom. Rapporterna från Anders är odelat positiva och Brink har jagat på bra i september. Bl.a. skällning på en större tjur som lyckades krångla sig förbi passkedjan.

img_2620
Brink med sin första älg.

Mora-Nisse – Högland, Västerbotten
Ägare Robert Karlsson och Anna-Karin Holmkvist. Mora-Nisse fick en lite oturlig start på septemberjakten. Ett troligt hundbett under jakt orsakade inflammation och Nisse fick medicinera och vila under en period. Nisse piggade, som tur var, snabbt på sig och kunde åter jaga. Senaste rapporten är att en mycket glad husse varit in på ståndskall där Nisse skällde en tjur.

Sixten – Norrbäcken/Rigåsen, Västernorrland
Sixten har fått mycket tid i skogen tillsammans med husse Hans Edlund. Flertalet upptag och bra spårningsjobb har han gjort. En liten tjur är skjuten nu i september som Sixten var i spåret efter, han var en bit bakom men intresset visar han att han har.

IMG_5438
Sixten
IMG_5458
Sixten myser.

I november planerar vi en gemensam jakt med hela kullen samlad. Den ser jag med stor glädje fram emot!