Taigas dräktighet

Här uppdaterar jag med jämna mellanrum hur dräktigheten fortskrider.

2-3/2, tillsynes lyckade parningar genomförda. Lite krångligt var det allt att få till det men tillslut lyckades dom. Inte lätt när det är första gången 🙂

IMG_0020

Vi fortsätter med våra motionsrundor som vanligt, här var vi ute på en härlig skidtur.

IMG_0042

Redan två veckor efter parning kan en färg- och storleksförändring på spenarna skönjas. Även skendräktiga tikar kan uppvisa detta, vi håller tummarna att så inte är fallet här.

Efter tre veckor noteras ljusgrå flytningar, ett tecken på att en slempropp har bildats för att skydda innehållet i livmodern mot bakterier och virus. Hoppet om att parningen har tagit stiger. Taiga är otroligt kelsjuk och får hon själv välja ligger hon gärna inne i värmen och myser.

2/3, dag 28. Idag har vi varit på ultraljud. Minst fyra små liv kunde vi se. Skönt att få dräktigheten bekräftad 🙂

14/3, dag 40. Magen har börjat ändra form och Taiga liknar nu mer en tunna. Hon har alltid varit matglad men nu är hon extrem, verkar bara vara mat som existerar i hennes huvud.

24/3, dag 50. Sedan några dagar tillbaka kan man känna valparna sparka. Taiga verkar vara något störd över den ökade aktiviteten i magen. Valplådan är färdig, jag tror jag fick godkänt 😄

I förrgår tog vi oss en härlig kvällspromenad och tittade på solnedgången 💛

2/4, dag 59. Nu är det troligen inte långt bort. Lite frossa imorse och magen har sjunkit. Maten som i vanliga fall slukas i ett nafs står orörd.

3/4, dag 60 (dag 63 efter ägglossning) VALPNING!
Kl. 04,05 föddes första valpen, en tik. Kl. 04,32 kom en liten hane. Sedan blev det en lång och lite orolig väntan när klockan gick. Taiga kämpade men det tog tid innan nästan valp kunde skönjas. Med lite assistans så kom då äntligen den tredje valpen kl. 07,00, även det en hane. Valpen var slö direkt efter födseln men togs sig fort efter Taigas ivriga slickande och lite gnuggande med handduken. Strax var den pigg och började dia. Sedan blev det en stunds vila innan värkarna kom igång igen. Kl. 08,16 föddes ännu en hane. Därefter lade sig Taiga tillrätta med valparna och vi bäddade rent. Inga fler krystvärkar kom så vi antog att valpningen nu var klar. Döm om vår förvåning när det kl. 13,45 (5,5 timmar efter näst sista valpen!) tittade ut ännu en hanvalp! Pigg och frisk även den. Resultatet blev alltså en tik och fyra hanar, alla tillsynes friska och starka. Taiga har varit helt fantastisk under valpningen, lugn och fokuserad. Hon tar otroligt fint hand om dom små!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s